čtvrtek 10. listopadu 2011

Manga


Manga je japonské označení pro komiks, nakreslený stylem, který se vyvíjel v Japonsku podruhé světové válce. Podle některých zdrojů však má tento styl kresby mnohem delší historii, sahající do 11. -13. století.
Manga je v Japonsku velmi oblíbená a čtou ji nejenom děti, ale i dospělí a údajně pokrývá 40 % všech tištěných publikací v Japonsku. Příběhy vyskytující se v manze jsou také častým námětem animovaných seriálů a filmů známých jako anime. Na motivy úspěšných mang také občas vznikají konzolové či počítačové hry, knihy či hrané filmy/seriály.
Znaky Mangy: Styl kresby, který je pro mangu typický, zahrnuje velké oči, rafinované tvary účesů, malý a špičatý nos, různé velikosti a tvary bublin a časté používání citoslovcí, především pak onomatopoí (jsou to slova, foneticky napodobující různé přirozené zvuky, např. "brrr", "klap", "bác".). Manga je, na rozdíl od amerických komiksů, tištěna jedinou barvou (s občasnou výjimkou prvních stran knihy) a také se vyznačuje opačným směrem čtení, tedy zprava doleva.





Žádné komentáře:

Okomentovat